Kurumsal kaynak planlaması (ERP), yakın geçmişten bugüne her işletmenin olmazsa olmazı haline geldi. Bugün bildiğimiz anlamda modern bir ERP çözümünün önemi; işletme maliyetlerini azaltması, iş verimliliğini artırması ve iş süreçlerini otomatikleştirerek zaman tasarrufu sağlamasından geçiyor.
İşletmeler ERP çözümlerine yatırım yaparken aslında yalnızca yazılıma değil; iş süreçlerinde, analizlerinde ve sonuçlarında onlara yardımcı olacak teknolojiye yatırım yapıyorlar. Dolayısıyla bir ERP çözümünü uygulamak veya yükseltmek, bir işletmeyi üst seviyeye taşımanın da anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak uygulama, lisanslama, eğitim ve bakımın toplam maliyeti bir arada düşünüldüğünde bu yatırımın işletmeye sağlayacağı geri dönüş de işletmeler için bir o kadar kritik.
Peki, teknoloji sürekli gelişirken işletmeler satın aldıkları yazılımın yatırım getirisine nasıl güvenebilir? Yeni nesil ERP sistemleri işletmelere ne kadar yatırım getirisi sunuyor?
ERP sisteminizin yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmanın anahtarı, projenin en başında sistemin iş süreçlerini ve iş sonuçlarını nasıl etkileyeceğini tam olarak anlamaktan geçiyor. Bir işletmenin iş süreçlerini kökten değiştirecek bir altyapının benimsenmesi için stratejik ve dinamik bir planla yola çıkılmadığı takdirde, istenilen sonuçların alınmaması da şaşırtıcı olmayacaktır. İşletmeler de, istedikleri yatırım getirisine ulaşmak için öncelikle spesifik iş hedeflerini ve teknik gereksinimleri anlayan bütünsel çözümleri benimsemelidir.
Bir ERP projesinin yatırım getirisi düşünüldüğünde, genellikle bir işletmenin yeni yazılımdan kurulduğu andan itibaren somut faydalar elde edebileceği akla gelir. Ancak, yatırım getirisinin bu anlamda ölçümü bir ERP çözümü için pek de geçerli değildir. Zira bu projelerde yatırım getirisi, genellikle iş süreçlerinin iyileştirilmesine paralel olarak sağlanır ve bunun ölçülmesi için belirli bir zaman gerekir. Bu bağlamda, bir ERP çözümü satın almadan önce bunları gözeten bir ROI hesaplaması yapmak, karar verme sürecinin önemli bir parçası olmalıdır.
Kurumsal kaynak planlama ROI’sini (yatırım getirisi) hesaplama sürecinde göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey, uygun ROI metrikleri ve beklentileri içeren stratejik süreç iyileştirme hedefleri belirlemek olmalıdır. Örneğin bazı iyileştirme hedefleri tüm sektörler için ortak olsa da, bazıları belirli bir sektöre veya belirli bir kuruluşa özel olma eğilimindedir. Ancak bugün geldiğimiz noktada yatırım getirisini hesaplarken, satın aldığınız yazılımın sürekli değişen dijital dünyada size sağlayacağı teknolojik altyapı ve bütünsel çözümleri de gözetmeniz büyük önem taşıyor.
Bu noktada yeni nesil akıllı ERP sistemi SAP S/HANA Cloud’un işletmelere sunduğu yatırım getirisine bir göz atalım:
SAP Business Suite’in en son sürümü olan SAP S/4HANA, SAP ECC 6.0 desteği için son teslim tarihi 2027’ye yaklaşırken iş dünyasının gündemindeki yerini koruyor. Zira bu sürüm, entegre çözümleri ve bulut hizmetleri sayesinde işletmelere birçok avantaj sağlayan yeni nesil bir akıllı ERP çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Diğer sistemlerle kolay entegrasyon, çevik teslimat, en iyi uygulama metodolojisine uyum ve ayrıca SAP HANA Bulut Platformu aracılığıyla platform düzeyinde genişleme için destek sağlayan bu çözüm, iş değerini ve yatırım getirisini hızla artırmaya odaklanıyor.
SAP S/4HANA’dan önce de halihazırda birçok işletme SAP uygulamalarını kullanıyordu. Ancak SAP S/4HANA; işletmelerin iş yeteneklerini geliştirme, yeni pazarlara erişme, müşteriyi elde tutma ve hızlı yatırım getirisi sağlama imkanlarını bir üst seviyeye taşıdı.
Forrester’ın SAP S/4HANA yatırımıyla ilişkili faydaları, maliyetleri ve riskleri daha iyi anlamak üzere 2019 Eylül ayında yayınladığı SAP S/4HANA’nın Toplam Ekonomik Etkisi raporundaki sonuçlar da bunu doğrular nitelikte. 100’den fazla SAP müşterisiyle yapılan anketin sonuçlarına göre işletmeler, SAP S/4HANA ile işletme büyüklüğünden veya sektörden bağımsız olarak tutarlı bir pozitif yatırım getirisine sahip oldu. Ayrıca:
Son olarak, ankete katılanların %75’i, S/4HANA’nın yeteneklerinin, şirketlerinin dijital kanalları uygulama ve iş için kritik olan dijital dönüşümleri destekleme becerisi için çok önemli olduğunu belirtti.
Bugün geldiğimiz noktada iş süreçlerinin gelişen teknolojilerle bir üst seviyeye taşınması işletmeler için hayati önem taşıyor. SAP S/4HANA da yerleşik yapay zeka, analitik ve akıllı süreç otomasyonu; bellek içi veritabanı ve basitleştirilmiş veri modeli; farklı sektörler için en iyi uygulamalar ve tüketici düzeyinde kullanıcı deneyimiyle işletmenize mümkün olan en hızlı yatırım getirisini sunuyor.
Siz de dijital dünyada akıllı bir işletme haline gelmek için yeni nesil ERP S/4HANA’nın hızlı değer elde etmenizi mümkün kılan yeteneklerinden yararlanmaya bir an önce başlayabilirsiniz. Ayrıca, mevcut ERP sisteminize ne kadar uzun süre yatırım yaparsanız, SAP S/4HANA’ya geçişiniz de o kadar karmaşık ve maliyetli hale geleceğini unutmayın. Zira birkaç yıl içinde SAP’nin tüm Ar-Ge yatırımları S/4HANA’da olacak. Eğer SAP S/HANA’ya geçiş hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz sizin için hazırladığımız yazıya aşağıda göz atabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Siber risklerin, yasal yükümlülüklerin ve yönetimsel zorlukların bu denli arttığı...
Devamını OkuPandemi sürecinde yaşadığımız zorunlu izolasyon durumu sebebiyle birçoğumuz için...
Devamını OkuDijital devrim hayatımızın her yönünü dönüştürürken bakım da bir istisna değil....
Devamını Oku