SAP® Yazılımınızda Size Maliyeti Olan 6 Yaygın Hata

Özcan Öztürk
Pazarlama ve Kurumsal İletişim Yöneticisi

Bugün sürdürülebilir başarıyı yakalamak isteyen işletmeler, dijital dönüşüm yarışında geleceğe doğru koşuyor. İş süreçlerini dijital dünyaya uyarlamanın anahtarı ise ERP teknolojisini uygulamak veya sürekli yükseltmekten geçiyor. Ancak pazardaki çeşitli ERP seçenekleri arasında doğru uygulamalarla işletme vizyonuna uçtan uca hizmet eden bir çözüm bulmak kritik bir öneme sahip.  

Siz de bu bağlamda muhtemelen doğrudan ya da dolaylı olarak sektör lideri SAP®’nin çözümlerinden faydalanıyor veya geçişe hazırlanıyorsunuz. Ancak yazılım satın almak ve bakım için ödeme yapmak halihazırda oldukça masraflı bir süreçken, işletmenizin ihtiyaçlarına uygun adımları atmamak da maliyeti önemli ölçüde arttırıyor.

Peki SAP® yazılımınızdan maksimum verimi almanın ve maliyetlerden kaçınmanın bir yolu var mı?

Bu yazıda, maliyeti artıran yaygın hataları ve çözümlerini mercek altına aldık. Siz de SAP® yazılımınızda maliyeti optimize etmek için bunları mutlaka göz önünde bulundurun:

1.  Lisans ücretlerini optimize etmemek

SAP® yazılımında sıkça yapılan hataların başında lisans optimizasyonu geliyor. Çünkü lisansların optimal olmayan bir şekilde kullanılması, beklenmeyen ve gereksiz yere yüksek maliyetlere yol açabilir.

SAP® lisanslarının yönetimi, genel anlamda aşağıdaki sebeplerden ötürü oldukça zor bir süreç olarak karşımıza çıkıyor:

  • Pahalı lisanslama modelleri (yılda %22’ye kadar bakım)
  • Karmaşık SAP® lisans ölçümleri (100’den fazla özel lisanslama türü)
  • Sektöre özel sistemler
  • Şeffaf olmayan lisans kontrolü (SAP® tarafından otomatik ölçüm sistemleri)
  • Zorlu lisans yönetimi

Bu karmaşık yapı nedeniyle SAP® yazılımını kullanan şirketler, SAP® lisanslama kuralları ve kullanım haklarına ilişkin net bir bakış edinmekte zorlanıyor. Dolayısıyla aslında lisans modellerine ihtiyacınız olandan daha fazla ücret ödüyor olabilirsiniz.

Siz de lisans optimizasyonu yoluyla tasarruf elde etmek için önce halihazırdaki durumunuzu ve optimizasyon potansiyelini belirleyebilir, optimal bir SAP® lisans ücreti ödemek için gerekli adımları atabilirsiniz.

2.  Sistemde ihtiyacınız olandan daha fazla veri tutmak

Dijital dönüşümün hızı veya işletmenizin ölçeği değişirken kullandığınız veri boyutları da katlanarak artıyor. Verilerinizi doğru bir yöntemle saklamamak ise, iş süreçlerinizi ve işgücü verimliliğinizi olumsuz etkileme potansiyeline sahip.

SAP® yazılımınızda her türlü veriniz için tek bir bellek içi veri tabanı kullanmanız mümkün. Ancak daha hızlı ve yüksek kapasiteli bellek içi veri tabanı uygulamaları, sizin için oldukça pahalı olabilir. Peki bu maliyetten kaçınmanın bir yolu var mı?

Bu noktada veri tabanında artık ihtiyacınız olmayan büyük hacimli veriyi bir depolama sistemine taşıyarak arşivleyebilirsiniz. SAP® Veri Arşivleme uygulaması, verilerinizi veri tabanından tutarlı, güvenli ve kapsamlı bir şekilde kaldırmanız ve gelecekte erişilebilecek şekilde saklamanız için SAP® tarafından desteklenen bir yöntemdir.

SAP® arşivleme işlemi sırasında arşivlenen veriler sıkıştırılır. Bu veriler üzerinde herhangi bir güncelleme de yapılmadığından, arşivlenen veriler aktif veri tabanı kayıtlarından daha ucuz disk sistemlerinde saklanabilir.

3.  Her şeyi şirket içinde çözmeye çalışmak

SAP desteğini kurum içinde temin etmeyi seçerseniz gerekli SAP® destek altyapısını oluşturmanız, insanları işe almanız, onları SAP® üzerinde çalıştırmanız ve elde tutmanız gerekir ki bunların tümü maliyet ve zaman açısından yatırım gerektirir.

Oysa mantıklı ve uygulanabilir olan SAP® desteğini dış kaynaklardan alabilir, outsourcing ücretini ödemek dışında zaman ve maliyet kaybını ortadan kaldırabilirsiniz. Bu sayede siz temel işlerinize odaklanırken SAP® sistemlerinizi güvende tutarak daha akıllı ve daha az maliyetli bir seçim yapabilirsiniz.

4.  Sistemde gereksiz değişiklikler yapmak

SAP® sisteminin yeni bir ortama aktarılması, BT uzmanlarının karşılaştığı en zorlu görevlerden biridir. Bu değişiklikler bazı durumlarda gerekli olmasına karşılık genellikle şirketler; toplam sahip olma maliyetinin düşürülmesi, performans artışı ve sistem güvenliği gibi beklenen faydalar yüzünden bu tür projeleri öncelik alırlar.

Ancak, SAP® yazılımının bir sürümü ile bileşenleri, işletim sistemi ve veri tabanı arasındaki bağımlılıklarla ilgili tüm gereksinimler her zaman karşılanmalıdır. Bu da artan bakım ve taşıma maliyetleri anlamına gelir.

Dolayısıyla sistem değişikliği yapmadan önce ilk olarak süreçlerinizi değiştirmeye odaklanın. Zira çalışanlarınız, işleri kendi yöntemleriyle yapmaya alışkın olduklarından bu değişimi benimsemeleri yapacağınız büyük atılımların gereksinimlerini karşılamanın ilk adımı olacaktır.

5.  Rapor sayısını optimize etmemek

SAP® sistemi, size uygulamanın her aşaması için faydalı standart raporların bir listesini sağlar. Kullanıcılar, istisnai sorunlarla uğraşsalar bile bu raporları ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirebilirler.

Fakat sistemlerinizde raporların şişirilmesine izin vermemek ve verilerden edeceğiniz bilginin tek bir versiyonuna sahip olmak için raporlarınızı birleştirmeniz büyük önem taşıyor. Eğer rapor sayısını optimize etmezseniz daha fazla donanım gücü ve hangi raporun gerçeği yansıttığını bulmak için daha fazla zaman ve emek harcamanız gerekir. Ancak rapor optimizasyonuyla maliyet tasarrufu elde etmek için bazı durumlarda organizasyonel iyileştirmeleri ve değişiklikleri göz önünde bulundurmanız da gerekebilir.

6.  ECC’de kalmak

SAP® ERP kullanıcısıysanız, ECC sistemleriniz hala çalışıyor durumda olsa bile aslında bu durum sizin için gelecekte oluşacak bir maliyet anlamına geliyor. S/4HANA’ya ne kadar erken geçerseniz, birkaç yıl içinde desteklenmeyecek bir sisteme o kadar az yatırım yapmış olursunuz.

S/4HANA’nın en önemli avantajlarından biri, sizi SAP® uygulamalarının geliştirilmesinde gelecekteki yeniliklere hazırlama yeteneği. Zira hepimizin farkında olduğu üzere teknoloji, çoğumuzun yetişebileceğinden daha hızlı değişiyor. Dijital dünyanın iş ekosisteminde de sisteminiz bu değişikliklere devamlı adapte olmadığı sürece rekabet avantajı kazanmanız mümkün değil.

Ayrıca ERP sisteminize daha fazla entegrasyon ekleyerek ve daha fazla geliştirme yaparak ne kadar uzun süre yatırım yaparsanız, SAP® S/4HANA’ya geçişiniz o kadar karmaşık olacaktır. Zira SAP®’nin gelecekteki tüm Ar-Ge yatırımları S/4HANA’da olacak.

Siz de SAP® yazılımınızda yaygın olan bu hataları göz önünde bulundurarak maliyet ve zamandan tasarruf edebilir, temel iş süreçlerinize ve inovasyona odaklanabilirsiniz.

Süreçlerinizi hızlı ve sorunsuz bir şekilde SAP S/4HANA’ya taşımak ve MBIS Springfield metodolojisi ile tanışmak için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Barış Aybar
GRC Grup Müdürü

SAP GRC – Yönetim, Risk ve Uyumluluk (GRC) Çözümleri

Siber risklerin, yasal yükümlülüklerin ve yönetimsel zorlukların bu denli arttığı...

Devamını Oku
Ziya Tokinan
Yönetici Ortak - Kıdemli Süreç Danışmanı

SAP Temelli Vergi Teknolojileri İle Şirketinize Değer Katın

Bir şirketin kurumsal kaynak planlama sisteminin (Örneğin SAP) temel amaçlarından birisi, ticari faaliyetlerini daha...

Devamını Oku
Gizem Sönmezler
Program Yöneticisi

Kullanıcı Deneyiminde Yeni Dönem: SAP Fiori

Günümüzde işletmelerin günlük işlerinin büyük bir bölümünü veri işleme ve...

Devamını Oku

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz