ECC’den S/4HANA’ya Geçiş Süreci

Nazlı Budak Savaş
Kıdemli Pazarlama ve Kurumsal İletişim Uzmanı
ECC’den S/4HANA’ya Geçiş Süreci

Kurumsal kaynak planlama (ERP) çözümleri, şirketlerin bir yazılım vasıtasıyla geleceklerinin önemli bölümünü inşa etmelerini sağlayan hayati ürünlerdir. ERP, işletme maliyetlerini azaltırken iş verimliliğini artırır. İş süreçlerini otomatikleştirerek zamandan tasarruf sağlar. Bu sayede sektörlerdeki şiddetli rekabet ortamında kuruluşları birkaç adım öne çıkarır.

ERP yazılımlarının sunduğu teknolojik imkanlar, organizasyonun her bölümünü etkiler ve bir bütün olarak gelişimi sağlar. Bu nedenle sağlam bir gelecek inşa etmek isteyen kuruluşların sağlam ve güvenilir ERP çözümlerine ihtiyacı vardır. Sektörün en güvenilir ve deneyimli aktörlerinden biri olan SAP’nin Kurumsal Kaynak Planlama ürünleri en çok kullanılan çözümler arasında yer almaktadır.

Bu ailenin bir üyesi olan SAP ERP Central Component (SAP ECC) şu anda en yaygın kullanılan SAP ERP Sistemidir. Ancak ailenin çok daha ileri teknoloji ile donatılmış yeni üyesi SAP S/4HANA, tahtı ele geçirmeye hazırlanıyor.

SAP ECC’nin son desteklenme tarihi olan 2027’nin sonuna yaklaşıyoruz. Ve günümüzün rekabet ortamında, kuruluşlar her zaman daha akıllı teknolojilere ihtiyaç duyuyor. Peki kurumlar geleceğin ERP teknolojisini yakalamak için 2027’yi beklemeden S/4HANA‘ya geçmeli mi?

Bu makalemizde SAP ECC ve SAP S/4HANA teknolojileri arasındaki farklardan ve geçiş sürecinden bahsedeceğiz.

SAP ECC Nedir?

SAP ECC, SAP’ın akıllı ERP çözümlerinin bir önceki neslinin amiral gemisidir. 2005 yılında piyasaya sürülmüştür.

Üçüncü taraf veritabanları üzerinde çalışabilen SAP ECC, işletmelere finans, lojistik, İK, depolama ve benzeri iş süreçlerini tek bir kaynaktan topluca optimize etme fırsatı sunuyor.

ECC, farklı iş birimleri için farklı modüller kullanır. Bu modüller üzerinde geniş bir hakimiyete sahip olmanızı sağlar. Böylece her alanda esnek ve anlık tepkiler göstermenizi mümkün kılar. Ancak günümüzün en ileri akıllı teknolojileri düşünüldüğünde modül işlevselliğinin küçük kardeşi S/4HANA’ya kıyasla ilkel kaldığını ifade etmek mümkündür.

SAP S/4HANA Nedir?

SAP® S/4HANA, SAP ERP ailesinin en son üyesidir. Makine öğrenimi, yapay zeka (AI) ve gelişmiş analitik gibi modern teknolojileri kullanarak geleceğin ERP deneyimini sunmayı amaçlar.

Önceki nesil SAP ERP çözümleri gibi, SAP S/4HANA da kuruluşların değişime hızla uyum sağlamasına, yeni iş modellerini hızla oluşturmasına ve iş süreçlerini düzene koymasına yardımcı oluyor. Ancak bunu öncekilerden çok daha yenilikçi ve anlaşılır bir şekilde yapmayı vaat ediyor.

SAP S/4HANA, SAP HANA adı verilen son ayrıntıya kadar basitleştirilmiş bir bellek içi veritabanı kullanıyor. SAP HANA aynı zamanda işletmelerin veri ayak izlerini azaltarak veri yönetimi maliyetlerini düşürmelerine yardımcı oluyor. SAP S/4HANA üçüncü parti veri tabanlarıyla değil yalnızca verimine tam güven duyduğu HANA veritabanında çalışıyor.

SAP S/4HANA, en işlevsel kullanıcı deneyimi için SAP Fiori’den destek alıyor. SAP Fiori’nin eşsiz tasarım mimarisi herhangi bir aygıtta çalışabilen ve basit ekranlarla tüketici düzeyinde kullanıcı deneyimi sunan iş uygulamaları yaratılmasına olanak sağlıyor.

S/4HANA Ve ECC – Aralarındaki Farklar Ne?

ECC’den S/4HANA’ya Geçiş Süreci

SAP ECC ve SAP S/4HANA arasında, iki nesil arasındaki teknolojik gelişme düzeyini yansıtan birçok fark vardır. Ancak temel farklılıkları altı ana kategori altında analiz edebiliriz:

Veritabanları

3. taraf disk tabanlı veritabanlarını kullanan SAP ECC’den farklı olarak SAP S/4HANA, tek bir veri modelinden gerçek zamanlı OLTP ve OLAP işlemesi imkanı sunan bellek içi veritabanı SAP HANA’yı kullanır.

Kullanıcı Deneyimi

ECC’nin klasik Grafik Kullanıcı Arayüzü, S/4HANA ile ortadan kalktı. Çünkü S/4HANA’nın kullanıcı arayüzü SAP Fiori’nin benzersiz işlevselliği ile tasarlandı. Yeni kullanıcı arayüzü, operasyonlar için gereken işlem sayısını azaltır. Hızlı raporlama ve veri hareketine olanak tanıyan yapısı ile işlemlerin çok daha kolay tamamlanmasını sağlar.

Bilgi Yaşam Döngüsü Yönetimi

SAP S/4HANA’nın Bilgi Yaşam Döngüsü Yönetimi modülü, şirketlerin teknolojik altyapıları için  gerekli olan veri hacmini ve bütçeyi azaltır. Ayrıca, verileri yok etmelerine ve yasal gerekliliklerle uyumluluğu yönetmelerine olanak tanır. Böylece geleneksel veri koruma ve gizlilik çalışma merkezinde devrim etkisi yaratır.

Gelir Muhasebesi ve Raporlama

S/4HANA yeni standart UFRS 15’e tam uyum sağlamak üzere geliştirilen Gelir Muhasebesi ve Raporlama modülü ile karşımıza çıkıyor. RAR modülü, beş aşamalı karmaşık bir model kullanarak bu Standarda uyumu sağlıyor.

Kredi Yönetimi

ECC’nin mevcut Kredi Yönetimi modülü (FI-AR-CR), S/4HANA’nın yeni Kredi Yönetimi modülü (FIN-FSCM-CR) ile değiştiriliyor.

Yeni kredi yönetimi modülü, ECC’deki eski modülün tüm özelliklerine sahiptir. Ancak bu özelliklere ek olarak kendine has yeni özellikleriyle geliyor ve kredi yönetimi deneyimini bir üst seviyeye taşıyor.

Yeni modül, dağıtılmış bir platformda merkezi bir kredi yönetim sistemi oluşturmanıza, birçok süreci otomatikleştirmenize ve gelişmiş iş akışları oluşturmanıza olanak tanıyor.

Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Teknolojisi

SAP® S/4HANA Cloud, temel iş fonksiyonları genelinde veri analitiğini ve karar vermeyi her zamankinden çok daha yüksek bir düzeye taşıyan makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojisiyle destekleniyor.

SAP S/4HANA’ya Geçiş Yapmalı mıyım?

Doğal olarak, etkin olarak kullandığı bir ERP çözümünden yeni bir ERP çözümüne geçiş konusunda hemen her kullanıcının şüpheleri vardır. Ancak SAP’nin 2027’de ECC’nin bakımını durdurma kararından da anlaşılacağı gibi, SAP tüm odağını S/4HANA’ya kaydırmış durumda.

Bu da bir organizasyonu rekabette ön plana çıkarabilecek tüm yeni nesil teknolojilerin S/4HANA merkeze alınarak SAP ortamına taşınacağı anlamına geliyor.

Halihazırda S/4HANA, ECC’den çok daha verimli, akıllı ve kapsamlı bir ERP deneyimi sunuyor ve iki platform arasındaki teknolojik fark düzeyinin zaman geçtikçe daha da artacağı kesin.

Aynı zamanda, ECC’ye tam uyum için teknolojik altyapınıza düzenli yatırım yapmak büyük bir yük getiriyor, bu yatırımı şimdiden S/4HANA’ya odaklamak çok daha mantıklı bir seçenek olarak görünüyor.

S/4HANA’ya ne kadar hızlı geçiş yaparsanız, kuruluşunuzu geleceğin teknolojisi için o kadar çabuk hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle, karar verme sürecini hızlandırmak, gereksiz zaman kayıplarını önlemek ve son derece hayati ve yenilikçi özelliklerin iş kazanımlarından yararlanmak için kritik öneme sahiptir.

ECC’den S/4HANA’ya Geçiş Süreci

ECC’den S/4HANA’ya Geçiş

SAP ECC’den S/4HANA’ya geçiş sürecini kurumunuzun ihtiyaçlarına ve mevcut yapısına göre farklı yaklaşımlarla yönetebilirsiniz.

S4/HANA dönüşüm metodolojilerinden en uygun olanı seçmek, S/4HANA’nın getirdiği benzersiz gelişmiş ERP teknolojisinden maksimum verimle yararlanmanızı sağlayacaktır.

En ön planda bulunan dönüşüm yaklaşımları arasında Brownfield, Greenfield, MBIS Springfield modeli sayılabilir.

Brownfield

Brownfield yaklaşımı, S/4HANA’nın ileri teknolojik olanaklarını bünyesine taşımak isteyen ancak köklü bir değişime ihtiyaç duymayan kuruluşlar için idealdir. Bu uygulamayla SAP S/4HANA Dönüştürme işlemi kısa sürede ve düşük maliyetle ancak görece yüzeysel biçimde gerçekleştirilebilir.

Greenfield

Bu yaklaşım, eski ERP platformunuzdan verilerinizi özet veya bakiye olarak taşıyarak yeni bir SAP S/4HANA uygulamasıyla ERP yapınızı sıfırdan tasarlamanıza olanak tanır. S/4HANA’yı tüm işlevselliği ile sorunsuz şekilde kullanmak için idealdir. Ancak uygulanması maliyetli ve zaman alıcıdır.

MBIS Springfield

Springfield, MBIS tarafından geliştirilen benzersiz bir S/4HANA dönüşüm metodolojisidir. Tüm süreçleri yeniden tasarlayarak S/4HANA projesini uygulamak ile mevcut iş operasyonlarını koruyarak S/4HANA’ya geçiş gerçekleştirmek arasında bir köprü oluşturur.

Springfield ile geçmişe dönük verilerinizi de koruyarak SAP® ’nin yeni platformunun ileri seviye teknolojik imkanlarından zaman kaybetmeden yararlanmaya başlayabilir, ayrıca ek fonksiyonların geçiş sırasında devrede kalmasını sağlayabilirsiniz.

MBIS Springfield oldukça verimli bir metodolojidir. Minimum bütçe ve iş birimi katılımı ile yüksek hızlı geçiş imkanı sağlar.

Dönüşümünüz İçin Güvenilir Bir Ortak

SAP® Qualified Partner-Packaged Solution Sertifikalı MBIS çözümü Springfieldile SAP® S/4HANA’yı sıfırdan uygulama zorunluluğunu ortadan kaldırırsınız. Bu yöntemle mevcut süreçlerinizde büyük değişiklikler yapmadan haftalar içinde SAP S/4HANA®’ya geçiş yapabilirsiniz.

MBIS, şirketlerin teknolojilerini ve süreçlerini en yeni SAP® platformlarına dönüştürmelerine ve karşılaştıkları zorlukları çözmelerine yardımcı oluyor.

MBIS, müşterilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış çok sayıda projeyi başarıyla sunan 20 yılı aşkın deneyime sahip güvenilir bir SAP® Global İş Ortağıdır.

İşletmenize en uygun dönüşüm metodolojisini keşfetmek içinSAP S/4HANA’ya Geçiş Metodolojileri E-kitabımızı indirebilirsiniz.

SAP® S/4HANA – Akıllı ERP Sistemi Dönüşümü hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, her zaman MBIS ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

Nisa Başyurt
İş Çözümleri Yöneticisi

Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte iş dünyasında hızla değişen dinamiklere ayak uydurabilmek adına kullanılan...

Devamını Oku
Okan Yıldırım
MBIS İş Geliştirme Uzmanı

KVKK ile İlgili Süreçleri Etkili Bir Şekilde Yönetmenin Yolu

Kişisel verilerin toplanması, kullanımı ve depolanması konusunda yaşanan büyük değişimler, dijital...

Devamını Oku
Barış Güneş
Çözüm Satış Yöneticisi

SAP S/4HANA Cloud Platformunun On-Premise Sistemlere Göre Avantajları

İş süreçlerinin olmazsa olmazı olan kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemleri, uzun bir süredir...

Devamını Oku

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz