e-Muhasebe Fişi Ürünümüzle İş Süreçleriniz Rahatlıyor!

Sevil Bayraktar
MBIS AR-GE Merkezi Çözüm Mimarı

Endüstri 4.0, diğer bir deyiş ile dijitalleşme çağı başlayalı ve rüzgarı arkamıza alalı epey bir zaman geçti. İpin ucunu nereden yakalasak derken; pandemi dönemi bir anda dönüşümü zorunlu hale getirdi ve şirketlerin artık erteleyemeyeceği, yatırımlarında öncelik vermek zorunda kaldığı başlıklardan biri oldu. Şartların fiziksel olarak uzaktan çalışmayı gerektirdiği bu olağanüstü günlerde, e-Defter’e paralel olarak muhasebe fişlerinin (diğer bir deyiş ile mahsup fişlerinin) de elektronik ortamda oluşturularak imzalanması, herkesin tahmin edebileceği çeşitli kaynakların tasarrufunu sağlamakla kalmayıp şirketlerin yazıcı, ofis ve fiziksel arşiv bağımlılıklarını da sona erdirdi.

1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nin; “4.4. e-Defter Dosyaları, Berat Dosyaları ve Muhasebe Fişlerinin Muhafaza ve İbrazı” başlıklı bölümünde, e-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerin e-Defter ve berat dosyaları ile birlikte muhasebe fişlerini de kağıt ve/veya elektronik ortamda muhafaza etmesinin zorunlu olduğu açıklanıyor.

Fişler tahsil, tediye ve mahsup olarak üç tür altında sınıflandırılmalı, şube ve tarih bazında müteselsil sıra numarası takip etmeli ve belirtilen zorunlu bilgileri içerecek şekilde istenilen dosya formatlarından biri ile (xml, pdf içi xml, pdf, txt, csv, json vb.) oluşturulmalıdır. Bununla birlikte oluşturulan dosyanın veri bütünlüğünü garanti altına almak için NES veya mali mühür ile imzalanmalıdır.

e-Muhasebe Fişinizi İster Manuel, İster Otomatik Oluşturun

MBIS e-uygulamalar ürün ailesinden e-Muhasebe Fişi ürünü, SAP sisteminde oluşturulan ve e-Defter’e konu olan muhasebe belgeleri için elektronik muhasebe fişi oluşturma, ön izleme, görüntüleme, PDF/XML olarak indirme, iptal ve raporlama işlevlerini kullanıcılarına sunmaktadır. Yetkili kullanıcılar manuel olarak fişleri oluşturabileceği gibi, fişlerin arka planda otomatik olarak oluşturulması da sağlanabilmektedir.

Bunun dışında elektronik muhasebe fişlerinin düzenlenmesi ve bu fişlere konu muamelelerin defterlere kayıtlarının yapılmasında 213 sayılı kanunun “Kayıt Zamanı” başlıklı 219. maddesinde yer alan hükümler uyarınca, en geç 45 gün içinde bu fişlerden yararlanılarak yevmiye defterine kayıtlarının yapılması gerekmektedir. Buna göre; e-Defter içeriğindeki muhasebe belgeleri için, şirketi temsil eden muhasebecinin elektronik imzası ile elektronik muhasebe fişlerinin 45 gün içerisinde oluşturulması ve arşivlenmesi gerekmektedir.

e-Muhasebe Fişi oluşturmak, ilişkili diğer işlemler ve raporlama haricinde, sisteme kaydedilen belgelerin 219.maddeye uygunluğunu sağlamak için belge kaydı sırasında 45 gün kontrolü, sistem kurulumu sırasında eklenmektedir.

e-Defter Ön Şartı Yok

Son olarak belirtmek isteriz ki MBIS e-Muhasebe Fişi ürünü için MBIS e-Defter ürününün kullanımı ön şart değildir. SAP sistemi üzerinde belge numarası ile yevmiye madde numarasının bulunabiliyor olması, ürünün kullanımı için yeterlidir.

e-Muhasebe Fişi ürünümüz ile tanışmak ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ahmet Çaba
SAP S/4HANA Public Cloud Hizmetler Grup Müdürü

Yeni Nesil Akıllı bir ERP sistemi SAP S/4HANA Cloud, Public Edition

SAP S/4HANA Cloud, Public Edition yeni nesil akıllı bir ERP sistemi olmakla birlikte; en güncel kanıtlanmış...

Devamını Oku
Rıfat Çakmak
Kıdemli Çözüm Danışmanı

SAP S/4HANA’ya neden geçmeliyiz?

Bugün sürdürülebilir başarıyı yakalamak isteyen işletmeler için, iş süreçlerini...

Devamını Oku
Ercüment Köksal
İş Zekası Takım Lideri

Veri Analitiği ile İşletmenizde Nasıl Katma Değer Yaratırsınız?

Veri analitiği, diğer bir adıyla analitik, bugün şirketlerin değerli içgörüler elde etmek için...

Devamını Oku

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz