S/4HANA günümüzde en sık karşılaştığımız ERP çözümlerinden biri. Eskiden SAP ERP yaklaşımı veri tutmak ve bu verileri raporlamak üzerine kurulmuştu. Ancak HANA database’i ile artık ERP sistemleri veri tutmak ve raporlamanın yanısıra; geleceğe yönelik tahminleme, yapay zeka, süreç optimizasyonları gibi yenilikçi özellikler ile de donatılmış durumda. S/4HANA modern teknolojileri ERP dinamiklerinin bir parçası haline getirirken aynı zamanda raporlama gibi süreçleri eski sistemlere göre çok daha hızlı gerçekleştiriyor.
Bugün size, S/4HANA dönüşümü için metodoloji seçerken neleri dikkate almanız gerektiğinden bahsedeceğim.
Bu metodolojileri iyi ya da kötü olarak nitelendirmek doğru değildir. Size en uygun metodolojiyi ancak zaman, kaynak, bütçe, mevcut sistemden memnuniyet gibi konularda belirli soruları cevaplandırarak ve bu cevaplar üzerine analizler yaparak seçebilirsiniz.
Aşağıda paylaşmış olduğum görsel size bu konuda net bir bakış açısı kazandırabilir.
Bu sorulara vermiş olduğunuz cevaplar size bir kılavuz olacaktır ancak biraz daha detaya indiğimizde doğru sonuca daha fazla yaklaşacağız. Bu detaylardan bazıları:
Proje sürecinde sponsor ve üst yönetim desteği hem projenin sağlıklı ilerlemesi hem de ekiplerin motivasyonu ve projeye bağlılığı açısından oldukça önemlidir. Bu destek özellikle Greenfield yani sıfırdan yeni bir proje tasarlama yönteminde darboğazların çözülmesi ve verimliliğin artırılmasında büyük fark yaratır.
Mevcut iş süreci alışkanlıklarınız ve yeni sisteme dair beklentileriniz seçiminizi belirleyecek ana unsurlardan biridir. Dönüşüm gerçekleştirilirken işleyişi sizin için yeterli olan eski süreçler aynı sistemde sürdürülebilir ya da yeni süreçler tasarlanabilir. Böylelikle memnun olduğunuz süreçlerde alışkanlıklarınızı korurken beklenti ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda değişimler gerçekleştirebilirsiniz.
Yürütülen ortak çalışmanın başarısı karşılıklı sahiplenmeye bağlıdır. Bu sebeple dönüşüm projesini danışman firma kadar hizmet alan firmanın da sahiplenmiş olması gerekir. Mevcut iş birimlerinizin günlük işlerini devam ettirirken aynı zamanda proje için zaman ayırması gerekecektir. Proje süreçlerinin uzunluğu seçilen metodolojiye göre ortalama olarak 2-3 ay ile 8-9 ay arasında değişmektedir. Bu proje sürecini ne kadar tolere edebileceğinizi belirlemek önemlidir.
Hem danışman firmanın hem de hizmet alan firmanın proje yöneticilerinin ve proje ekiplerinin alanında yetkin insanlardan oluşması gerekir. Bu ekiplerin proje için yeterli zaman ayırması önemlidir. Örneğin hizmet alan firmadaki satınalma yetkilisi deneyimli ve bütün iş süreçlerine hakimse projenin satınalma süreçleri çok daha sağlıklı biçimde hayata geçirilecektir.
Geçmiş tarihsel verileri tutma ya da tutmama isteği şirketlerin geleceğe yönelik stratejilerine direkt etkisi bulunan önemli bir konudur. Bu konu metodoloji seçiminde de önemli bir etkendir. Ancak geçmiş verileri mevcut sisteme aktarmadan, farklı bir sistemde tutup raporlama seçeneği de mevcuttur.
Farklı şirketlerin tek şirket altında toplanması gibi durumlarda organizasyonel değişiklik ihtiyacı doğar. Eğer ERP sisteminde organizasyonu yüksek ölçüde etkileyecek talepleriniz varsa bunun kısa ve uzun vadeli sonuçlarını hassasiyetle değerlendirmeniz gerekir.
Eski ECC sistemlerinde karşılanamayan ihtiyaçlardan dolayı yapılan geliştirmeler ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu tür ek geliştirmelerin birçoğu yeni S/4HANA sisteminde hazır olarak bulunuyor. Bu özel geliştirmelerin analizi ve yeni sistemde nasıl konumlandırılacaklarının tespiti belirli araçlar sayesinde gerçekleştirilebiliyor.
“Ne gibi geliştirmelere ihtiyacınız var?”, “Eskiden kullandığınız custom geliştirmeler yeni sistemde hazır olarak geliyor mu?” ya da “Hazır olarak gelmeyen geliştirmeler için nasıl bir yol izleyeceksiniz?” gibi sorulara vereceğiniz cevaplar ideal metodolojiyi seçme sürecinde önemli bir rol oynayacaktır.
S/4HANA dönüşümünde dikkate almanız gerekenleri yukarıda özetlemeye çalıştım. Bu soruları detaylıca analiz edip kapsamlı cevaplar vermek, doğru çözüm önerilerini sunmamızı kolaylaştırarak en stratejik dönüşüm kararının verilmesine katkı sunacaktır. Konuyu karmaşık hale getirmemek adına teknik detaylardan uzak, net bir anlatım sergilemeye özen gösterdim. SAP S/4HANA’ya geçiş metodolojileri hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz bu konuda hazırladığımız eBook’umuza ulaşabilirsiniz
Değerlendirme yapabilmeniz için metodolojileri aşağıda kısaca özetledim.
Dönüşüm metodolojilerinden kısaca bahsedecek olursak:
Beklenti ve alışkanlıklarınıza en uygun dönüşüm metodolojisini seçerken ihtiyaç duyduğunuz her konuda fikir almak ve aklınıza takılan her türlü soruya cevap bulabilmek için ekibimize ulaşabilirsiniz. MBIS ekibi olarak sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Siber güvenlik, sanal ortamlar ile bağlantı kurmamızı sağlayan aygıtlar ile etkileşime geçtiğimiz...
Devamını OkuBugün sürdürülebilir başarıyı yakalamak isteyen işletmeler için, iş süreçlerini...
Devamını OkuKurumsal kaynak planlaması (ERP), yakın geçmişten bugüne her işletmenin olmazsa olmazı haline geldi. Bugün...
Devamını Oku