Kuruluşlara rutin görevleri otomatikleştirmekten kişiselleştirilmiş destek ve rehberlik sağlamaya kadar çok çeşitli alanda yardımcı olan, gelişmiş bir konuşma arabirimine sahip bu dijital İsviçre çakısı, yeni çağı selamlıyor.
Bu makalede, SAP çözümlerinde ChatGPT’nin potansiyel kullanımını inceleyeceğiz ve iş süreçlerini nasıl dönüştürebileceğini keşfedeceğiz.
ChatGPT, kullanıcı sorgularını anlamak ve yanıtlamak için doğal dil işleme ve makine öğrenimini kullanan yapay zeka destekli bir sohbet robotudur.
Önceden programlanmış yanıtlara dayanan geleneksel sohbet robotlarının aksine ChatGPT, konuşmanın bağlamına göre anında yanıtlar üretebiliyor.
ChatGPT’yi, sorularınızı yanıtlamak ve yardım sağlamak için her zaman hazır olan bir sanal asistan olarak düşünebilirsiniz. Sohbete dayalı arayüzü sayesinde kullanıcılar, karmaşık menülere veya formlara ihtiyaç duymadan ChatGPT ile organik bir etkileşim kurabiliyor.
ChatGPT, makine öğrenimi tarafından desteklendiğinden, kullanıcı etkileşimlerinden öğrenerek zaman içinde gelişmeye devam edebiliyor.
Bu, ChatGPT’nin zaman içinde daha etkili ve verimli hale gelebileceği ve işletmelerin müşteri ve çalışan deneyimini geliştirirken zamandan ve paradan tasarruf etmesine daha fazla yardımcı olabileceği anlamına geliyor.
ChatGPT’nin potansiyel kullanım alanları neredeyse sınırsız. Ayrıca son derece özelleştirilebilir olduğu için işletmeler teknolojiyi kendi özel ihtiyaçlarını ve iş akışlarını karşılayacak şekilde uyarlayabiliyor.
İş süreçleri söz konusu olduğunda ChatGPT ve diğer yapay zeka destekli konuşma arabirimlerinin, oyunun kurallarını değiştiriyor. İşte bu araçların etkisini gösterdiği alanlardan bazıları:
ChatGPT, çok geniş bir skaladaki müşteri sorularını ve isteklerini işleyebiliyor ve insan müşteri hizmetleri temsilcilerine daha karmaşık konulara odaklanmaları için zaman yaratıyor. ChatGPT müşteri sorgularını 7/24 yanıtlayabiliyor olması, yalnızca insan personel kullanarak oldukça zor ulaşılabilecek bir hizmet düzeyi sağlıyor.
Örneğin, Helvetia Group şimdiden, ChatGPT teknolojisi tarafından desteklenen ve müşterilerin sigorta ve emeklilik ile ilgili sorularını yanıtlamak için yapay zekanın hünerini kullanan yeni bir müşteri iletişim platformunu kullanmaya başladı.
ChatGPT’yi iş operasyonlarıyla entegre etmenin en önemli avantajlarından biri İK otomasyonu alanında gözleniyor.
Örneğin, sık sorulan soruları yanıtlamak ve çeşitli biçimler ve prosedürler hakkında rehberlik sağlamak için ChatGPT kullanıldığında, yeni çalışanların katılım (onboarding) süreci daha verimli hale getirilebiliyor.
Benzer şekilde ChatGPT, sağlık sigortası veya emeklilik planları gibi çalışanlara sağlanan faydaları anlatmada destek sağlamak için kullanılabiliyor. Bu, İK personeli üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde azaltıyor ve insan dokunuşu gerektiren daha karmaşık görevlere odaklanmalarına olanak tanıyor.
Ayrıca ChatGPT, çalışanın profiline ve tercihlerine göre özelleştirilmiş öneriler sunarak çalışan deneyimini kişiselleştirebiliyor. Örneğin ChatGPT, çalışanın iş rolü veya kariyer hedefleri ile en alakalı eğitim kurslarını veya öğrenme kaynaklarını önerebiliyor.
Birçok rutin görevi otomatikleştirerek ChatGPT, şirketlerin benzersiz bir verimlilik düzeyine ulaşmalarına yardımcı olabiliyor. Bu durum, çalışanların daha üst düzey görevlere odaklanmalarını sağlayarak üretkenlikve karlılığı radikal düzeyde artırıyor
ChatGPT, yapay zeka tarafından desteklendiğinden, çok büyük miktarda veriyi hızlı ve doğru bir şekilde işleyebiliyor. Bu durum, şirketlerin iş operasyonları hakkında yalnızca insan değerlendirmesi ile elde edilmesi imkansız olan içgörüler kazanmasına yardımcı oluyor.
SAP çözümleri söz konusu olduğunda, ChatGPT önemli bir etki yaratma potansiyeli taşıyor. Şirketler, ChatGPT’yi SAP ürün ve hizmetlerine entegre ederek müşterileri ve çalışanları için daha kişiselleştirilmiş ve etkileşimli deneyimler oluşturabilmeye adım adım yaklaşıyor.
ChatGPT’nin uygulanabileceği bazı özel SAP çözümlerine daha yakından bakalım:
SAP S/4HANA, finans, tedarik, satış, üretim ve tedarik zinciri yönetimi gibi çeşitli iş kollarını kapsayan kapsamlı bir kurumsal kaynak planlama(ERP) sistemi. Şirketler, ChatGPT’yi SAP S/4HANA ile entegre ederek iş operasyonlarını çeşitli şekillerde geliştirebilirler.
Örneğin, satın almada ChatGPT, ortak tedarikçi sorularını yanıtlayarak ve satın alma talepleri ve siparişleri gibi görevleri otomatikleştirerek tedarikçi yönetimine yardımcı olabilir.
ChatGPT üretimde genel soruları yanıtlayarak ve üretim planlama ve çizelgeleme gibi görevleri otomatikleştirerek kalite kontrol ve tedarik zinciri yönetimine yardımcı olabilir.
SAP S/4HANA ve ChatGPT’yi birlikte kullanmak uzak bir ihtimal değil. SAP topluluğu, bu işbirliğini gerçekleştirmek için benzersiz yollar bulmaya şimdiden başladı.
ChatGPT, işe alma, eğitim ve performans yönetimi gibi çeşitli İK süreçlerini otomatikleştirmek için SAP SuccessFactors ile entegre edilebilir.
Örneğin, ChatGPT iş adaylarını taramak ve kısa listeye almak, şirket ve iş pozisyonu hakkındaki sorularını yanıtlamak ve görüşmeleri planlamak için kullanılabilir.
ChatGPT ayrıca yeni işe alınanlara soru sorabilecekleri, formları doldurabilecekleri ve şirket kültürü ve politikaları hakkında bilgi edinebilecekleri etkileşimli bir işe uyum deneyimi sağlayabilir.
SAP C/4HANA, satış, hizmet, pazarlama, ticaret ve müşteri verileri gibi müşteri deneyimi alanlarını kapsayan bulut tabanlı bir pakettir. ChatGPT’yi SAP C/4HANA ile entegre etmek, bu paketin yeteneklerini çeşitli şekillerde artırabilir.
Örneğin ChatGPT, sık sorulan soruları yanıtlayarak ve kişiselleştirilmiş destek sağlayarak otomatikleştirilmiş müşteri hizmetleri sağlayabilir. Ayrıca ChatGPT, ödeme işlemi sırasında ve satış sonrasında yardımcı olmak için müşteri verilerini değerlendirebilir.
ChatGPT, satış temsilcilerinin müşterilerle daha iyi ilişkiler kurmasına yardımcı olmak için SAP C/4HANA’nın satış ve pazarlama çözümleriyle de entegre olabilir. ChatGPT, kişiselleştirilmiş öneriler sağlamak için müşteri verilerini analiz edebilir ve pazarlamacıların müşteri tercihlerine göre hedeflenen teklifler veya promosyonlar sunmasına yardımcı olabilir.
ChatGPT, satınalma siparişi oluşturma ve onaylama gibi tedarik iş akışlarını otomatikleştirmek için SAP Ariba ile entegre edilebilir. Bu durum, satın alma verimliliğini artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olabilir.
ChatGPT, danışmanlık deneyiminin kalitesini artırmak için de kullanılabilir. ChatGPT, SAP danışmanlarına gerçek zamanlı destek sağlayabilir ve işlerini etkili bir şekilde gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgilere hızla erişmelerine yardımcı olabilir.
Danışmanlık firmaları, ChatGPT’yi SAP danışmanlık hizmetlerine entegre ederek üretkenliklerini ve doğruluklarını artırırken müşterileri için daha kişiselleştirilmiş ve keyifli bir deneyim sağlayabilir.
Bahsettiğimiz örnekler, ChatGPT gibi sanal asistanları SAP ortamına entegre etmeye yönelik ihtimallerden sadece birkaçıdır. SAP’de sanal asistanların potansiyeli çok büyük olduğundan, teknoloji gelişmeye devam ettikçe daha fazla örnek uygulama görebiliriz.
SAP, tarihi boyunca ürün ve hizmetlerini geliştirmek için yeni ve gelişmekte olan teknolojileri adapte etme konusunda her zaman ön saflarda yer almıştır.
Örneğin, 1990’larda SAP, interneti benimseyen ve müşterileri için web özellikli çözümler geliştiren ilk kurumsal yazılım satıcılarından biriydi.
Son zamanlarda SAP, daha verimli ve akıllı iş akışları sağlayarak işletmelerin çalışma biçiminde devrim yaratma potansiyeline sahip yeni teknolojilerin ürünleri üzerindeki potansiyel uygulamalarını aktif olarak araştırıyor.
Gelecekte, ChatGPT ve diğer yapay zeka tabanlı sanal asistanların daha fazla SAP çözümüne entegre edilmesini ve şirketlere süreçlerini düzene sokmak ve müşteri ve çalışan deneyimlerini atırmak için yeni fırsatlar sunmasını bekliyoruz. Örneğin, ChatGPT’nin tedarik zinciri yönetimi ve lojistik gibi yüz yüze etkileşimin yüksek olduğu alanlarda kullanıldığını görmek şaşırtıcı olmayacaktır.
Ek olarak, ChatGPT teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, daha karmaşık sorguları ve istekleri anlayıp yanıtlayabilen daha gelişmiş sohbet robotları ve sanal asistanlar görebiliriz. Bu durum şirketlerin müşterileri ve çalışanları için daha da kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici deneyimler sunmasına olanak tanıyabilir.
Son olarak, ChatGPT’nin işletmeler için daha da güçlü ve entegre çözümler oluşturmak üzere veri analitiği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi diğer gelişmekte olan teknolojilerle birlikte kullanıldığını görmeyi bekleyebiliriz.
Günümüzün hızla gelişen dijital ortamında, rekabetçi kalabilmek için son teknoloji araçlarla donanmak her zamankinden daha önemli hale geliyor.
ChatGPT gibi yapay zeka destekli sohbet robotlarının potansiyeliyle SAP çözümleri, işletmelerin çalışma biçiminde devrim yaratmaya hazırlanıyor.
Ancak, en son teknolojiye ayak uydurmak her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle dijital alanda deneyimli bir ortağa sahip olmak çok önemlidir. MBIS’in devreye girdiği yer de işte tam burasıdır.
MBIS, özellikle SAP için esnek, işbirliğine dayalı, proaktif ve stratejik bir yaklaşımla yirmi yılı aşkın süredir dijital çözümler ve hizmetler sunuyor.
MBIS, danışmanlık, proje uygulamaları, upgrade’ler, eğitim, teknik destek ve lisanslama dahil olmak üzere tüm işlevsel ve teknik disiplinler için kapsamlı SAP hizmetleri sağlıyor. SAP ürünleri geleceğin teknolojileri tarafından desteklendikçe MBIS bu değişime adapte oluyor ve işletmeleri en güncel metotlarla desteklemeye devam ediyor.
MBIS’in ChatGPT ve diğer yenilikçi teknolojilerle işinizin bir adım önde olmasına nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bugün ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Başarılı şirketler sadece problemler ortaya çıktığında aksiyon almazlar, bu sorunlar henüz ortaya...
Devamını OkuEndüstri 4.0, diğer bir deyiş ile dijitalleşme çağı başlayalı ve rüzgarı arkamıza...
Devamını Okuİş süreçlerinin olmazsa olmazı olan kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemleri, uzun bir süredir...
Devamını Oku