Bakım-Onarım Süreçleri İçin Entegre İş Planlaması Nasıl Yapılır?

MERT BULUT
Üretim Çözümleri Danışmanı

Teknolojinin heyecan verici ilerleyişi sürdükçe, yeni dijital çözümler üzerinde çalışmalar yapılıyor, şirketlerin ihtiyaçlarına ve eksikliklerine göre yeni ürünler geliştiriliyor.Yani dijital dönüşüm, hız kesmeden devam ediyor. 

Bu hız karşısında işletmeler üretim ve planlama gibi alanlarda tedarik zincirindeki eksikliklerden kaynaklanan birtakım aksaklıklar yaşayabiliyor. 

İş ortaklarımızın yaşamış oldukları aksaklıkları minimum düzeyde tutabilmenin anahtarı olarak bu makalemizde, SAP’nin bakım-onarım İşlemleri için yedek parça yönetimi konusunda geliştirmekte olduğu akıllı tedarik zinciri çözümü hakkında bilgi vereceğiz. 

Bu çözümde, MRO(Bakım onarım operasyonları), IBP(Entegre iş planlaması) gibi süreçler için entegrasyonlar kullanılarak maliyetlerin en aza indirgenmesi hedeflenmiştir.

Haydi bakım-onarım operasyonlarında akıllı tedarik zinciri planlamasının katkısını ve nasıl çözümleri beraberinde getirdiğini birlikte inceleyelim  

MRO Nedir?

MRO, bakım onarım ve tadilat alanındaki faaliyetlere verilen isimdir. Bu bakım faaliyetleriyle, sistemlerin sürekli işlevli kalması, ömürlerinin uzaması ve daimi olarak güvenli bir şekilde kullanılması amaçlanır.

Rulman,Kompresör veya kayış gibi bitmiş ürününüzün bir parçası olmayan malzemeler ve yedek parçalar MRO öğeleri olabilirler.  

Örneğin, bir kek yapmak için un, şeker, tereyağı ve diğer hammaddelere ihtiyacınız olacaktır. Ancak pastayı karıştırmak için bir miksere ihtiyacınız olacaktır. Mikser, bitmiş ürünün bir parçası değildir, ancak üretim süreciyle ilgilidir. Mikseriniz bir ekipmandır.

MRO dahili bir süreç veya hizmet formunda olabilir. Ekipmanınız için MRO yönetimi yapabilir, ya da müşterilerinize bakım yönetimini bir hizmet olarak sunabilirsiniz.

Örneğin araba bayileri, sattıkları otomobiller için periyodik bakım hizmeti verebilirler.

Eğer bayinizden bir araç satın alırsanız, bayiniz size aracı oluşturan parçalar için garanti verecektir. Hatta bazı durumlarda ek olarak, aracınız için önleyici bakım hizmeti sunabilirler. Tüm bu süreçler MRO ile yönetilir.

MRO Envanteri ise, yedek parça envanterinin ve operasyonlarla ilgili varlık ve ekipmanların yönetimidir.

IBP Nedir?

IBP yani entegre iş planlaması, tedarik zinciri planlamalarını optimize etmeyi hedefleyen, kapsamlı çözümler sunan, iyi organize edilmiş ve bulut tüzerinde çalışan bir planlama yönetim sistemidir.

IBP bağımsız bir uygulama olup SAP ECC, SAP S4HANA ile ortaklaşa veya harici bir uygulama olarak kullanılabilmektedir. 

 SAP IBP, gelişmiş optimizasyonlar ve algoritmalarla duyarlı yönetim sağlar. 

Ayrıca olasılık senaryosu simülasyonu yönetimi ile işletmelere yön vermektedir. Bunun ile birlikte SAP IBP’den faydalanan şirketler iş süreçlerini talep odaklı ve mevcut talepleri öngörmede başarılı bir tedarik zinciri yapısı ile planlayabilir.

IBP, çok aşamalı envanter ve stok seviyelerinin optimizasyonu için müşteri hizmetleri seviyelerini ve karar verme başarısını geliştirir.

Akıllı Tedarik Zinciri Nedir?

Bakım planlarında yedek parça stoklarının tedariğini sağlamak ve bunun takibini yapmak oldukça kritiktir ve zordur. 

Üretim hattında yaşanabilecek duraksamaların veya arızaların olabildiğince kısa bir süre içerisinde müdahale edilip çözüme kavuşturulması gerekmektedir. 

Bu müdahaleler sırasında yaşanacak herhangi bir yedek parça temini aksaklığı, yüksek maliyet ve zaman kayıplarına ve üretimin sekteye girmesine sebebiyet vermektedir. 

İşte tam bu noktada, akıllı tedarik zinciri devreye girmekte ve bu sorunları en aza indirgemektedir.

Akıllı tedarik zinciri ve beraberinde gelen entegre iş planlaması sayesinde talep-bakım-envanter arasında entegrasyon sağlanır. Verimde, karda, zamanda ve hizmette önemli iyileştirmeler görülür.

Bir fabrikanın kritik yedek parçalarının stoğunda yaşanabilecek bir problem tüm üretim sürecinin ve bakım ekibinin performansını etkiler ve olumsuz sonuçlara yol açar. 

Akıllı tedarik zinciri, önleyici ve düzenleyici yapısı sayesinde bu tehlikeyi önceden tespit eder, doğru ürünlerin, doğru zaman ve yerde teminini sağlar. Aynı zamanda bakım ve onarım kalitesini artırarak sorunu minimum maliyet ve zamanla en verimli şekilde çözer.

Bu sistemle geliştirilen stoklama stratejisi sayesinde, kritik yedek parçaların stoklarının azalması veya bitmesi durumunda yaşanabilecek sorunlar akıllı sistemle  engellenir, yeni stok üretimi sağlanabilir.

Bu sayade iş ortaklarımız, depolarından en iyi şekilde yararlanabilecekleri bir stoklama stratejisine sahip olacaklardır.

MRO-IBP Entegrasyonu Hakkında Genel Bilgiler

SAP’nin en son IBP ve EAM entegrasyonu yenilikleri ile yedek parça envanter seviyesini tahmin etmek, sürdürmek ve planlamak çok daha etkili olacak.

IBP MRO’nun 2202 sürümü bu alandaki pek çok yenilik getiriyor. Haydi bu yenilikleri keşfedelim!

Bakım, Onarım ve Operasyonlar (MRO) süreci, varlıkların çalışır durumda kalması için gereken doğru parçaların ve araçların bakım faaliyeti sırasında mevcut olmasının sürekliliğini sağlar. Böylece hem üst düzey performans sunar, hem de alt satır maliyetleri üzerinde büyük bir etki gösterir.

Fabrikalarda, sayısız parça, bakım seti, hizmet ve çeşitli MRO öğeleri, herhangi bir nihai ürüne doğrudan dahil edilmeden bekler. 

Yine de bu yedek parçalar, fabrikaları, trenleri, madenleri ve diğer yoğun firmaları çalışır durumda tutan şeylerdir.

Bu varlıklar için yedek parçalar hazır olmadığında karşılaşılan ticari etkiler bir felaket niteliğinde olabilir. Bunlardan biri tedarik zincirinin tamamen donmasıdır. 

Bu nedenle, bu alandaki şirketler yaşam döngüsünü uzatmaya, kullanılabilirliği ve güvenilirliği artırmaya odaklanıyor.

IBP-MRO, müşterilerinin planlı bakım işlerini doğru zamanda ve doğru yerde yapabilmeleri için doğru yedek parça, araç ve işçiye sahip olmalarını sağlıyor.

SAP, bakım onarım ve tedarik planlamasını entegre ederek akıllı kurumsal çözümlerini daha fonksiyonel hale getiriyor.

SAP Enterprise Asset Management ile SAP IBP Entegrasyonu

Bakım, Onarım ve Operasyonlar için seçilen ana verilerin entegrasyonu, düzeltici bakım veya önleyici bakım tekniği planları gibi çeşitli bakım planlarını destekliyor. 

Ancak bakım planlayıcısı ile tedarik planlayıcısı arasında açık bir boşluk olduğu görülüyor. 

Bu nedenle bakım ve tedarik zinciri planlayıcılarının, ürün kullanılabilirliğini ve güvenirliğini arttırmak için her zaman hazır ve entegre durumda olduğundan emin olmak isteniyor.

Böylece gelecekteki düzeltici bakım için, bileşenlerin ve kaynakların geçmiş tüketimi dikkate alınırken, gelecekteki önleyici bakım için tüm bakım planı siparişleri dikkate alınıyor olacaktır.

MRO Planlaması Nasıl Yapılır?

Planlamayı basitleştirmek için, yapılandırılmış talep tahmin yöntemiyle (Croston yöntemi) MRO’ya özel bir planlama alanı sunuluyor.

Croston Yöntemi Nedir?

Croston yöntemi, aralıklı talebi olan ürünler için bir tahmin stratejisidir. İki bileşenli bir modeldir: bir yandan ürünlerin talep düzeyleri, diğer yandan da talebin ne zaman gerçekleşeceği üzerine odaklanır. Bu modelde, düşük hacimli ürünlerin talepleri, zaman serisindeki boşlukları ve düzensizlikleri hesaba katarak tahmin edilir.

Tedarik planlama operatörü, orta ve uzun vadeli dönemler için yedek parça ve işgücü gereksinimlerini hesaplamak için sistem, Croston Yönteminden faydalanıyor. Bu yöntem sayesinde, düşük hacimli ve düzensiz talep gösteren ürünlerin stok seviyeleri ve üretim planlamaları daha doğru bir şekilde belirlenebilir.

SAP Uygulamalarınız İçin Güvenilir Bir Ortak

Bakım ve onarım planlamasında geleneksel metotlardan faydalanmak, günümüz zorlu rekabet koşullarında ekipler için büyük zaman ve efor kaybı yaratır. 

SAP® ürünleri başta olmak üzere, dijital çözümler konusunda 20 yılı aşkın deneyim sahibi MBIS ekibinin danışmanlığında teknolojik altyapınıza entegre edebileceğiniz tedarik zinciri planlaması çözümleri ile bakım-onarım operasyonlarınızı entegre iş planlama çözümleri ile destekleyebilir, çok daha verimli iş süreçleri yaratabilirsiniz.

Eğer iş süreçlerinizi bir üst seviyeye taşımak  konusunda merak ettikleriniz varsa dilediğiniz her an ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Arif Arifoğlu
MBIS Ar-Ge Merkezi Takım Lideri

SAP için MBIS Alan Bazlı Yetkilendirme Çözümü – aura

Kurum içi yetkilendirmeler ve veri gizliliği hemen hemen her kurum için oldukça önemli başlıklardır. Bu...

Devamını Oku
MERT BULUT
Üretim Çözümleri Danışmanı

Bakım-Onarım Süreçleri İçin Entegre İş Planlaması Nasıl Yapılır?

Teknolojinin heyecan verici ilerleyişi sürdükçe, yeni dijital çözümler üzerinde...

Devamını Oku
Beste Dinç
İnsan Kaynakları Müdürü

Yeni Normalde Yöneticilerin İnsan Kaynakları ile İş Birliği Her Zamankinden Daha Fazla Önem Kazanıyor

İnsan Kaynakları departmanları, pandemi öncesinde halihazırda çalışanların ve işletmelerin...

Devamını Oku

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz