SAP S/4HANA’ya neden geçmeliyiz?

Rıfat Çakmak
Kıdemli Çözüm Danışmanı

Bugün sürdürülebilir başarıyı yakalamak isteyen işletmeler için, iş süreçlerini dijital dönüşüme uyarlamanın yolu ERP çözümlerinden geçiyor. Kurumsal kaynak planlaması anlamına gelen ERP sistemleri, iş süreçlerini merkezi ve entegre bir sistem içinde yönetmeyi sağlıyor. Bu da işletmeler için daha verimli operasyonlar ve daha iyi iş kararları anlamına geliyor.

Siz de bu bağlamda muhtemelen doğrudan ya da dolaylı olarak sektör lideri SAP’nin ERP çözümlerinden faydalanıyorsunuz. Ancak günümüzde hızla gelişen ileri teknolojilerle birlikte ERP sistemlerini sürekli yükseltmek, olmazsa olmaz hale geldi. Artık SAP S/4HANA’ya geçiş, her SAP ECC kullanıcısının gündeminin üst sıralarında yer alıyor.

Ancak gelişen teknolojilerle güncellenen yeni ERP sistemlerine geçiş, işletmelerden büyük bir organizasyonel değişim ve finansal yatırım talep ediyor. Bu yüzden bugün SAP ECC 6.0 için son destek tarihi olan 2027’ye yaklaşmamıza karşılık, işletmeler SAP S/4HANA’ya geçiş kararını vermekte hâlâ zorlanıyor:

Yakın tarihli bir araştırmaya göre de, SAP ERP kullanan her 10 şirketten yaklaşık yedisi hâlâ SAP ECC kullanıyor. Bu şirketlerin ise yalnızca %58’i önümüzdeki üç yıl içinde SAP S/4HANA’ya geçmeyi planlıyor.

İşletmeler için halihazırda çalışan bir ERP sistemine sahipken, iş süreçlerini yeniden kurgulayacak yeni bir sistemi benimsemenin kolay olmadığı ortada. Bununla birlikte, dijital dünyaya ayak uydurmak isteyen işletmeler için S/4HANA’ya geçiş, birçok avantajı beraberinde getiriyor.

Zira SAP ECC 6.0, birkaç yıl daha erişilebilir olsa da günümüz rekabet ortamında akıllı teknolojilerden faydalanmak kritik bir öneme sahip. Biz de bu yazıda şu sorular ışığında neden SAP S/4HANA’ya geçişi ertelememeniz gerektiğine odaklandık:

SAP ECC’de kalmak, işletmeniz için ne anlama geliyor? SAP S/4HANA iş süreçleriniz için ne gibi avantajlar sunuyor? İşletmeniz için SAP S/HANA’ya geçişin daha kolay bir yolu var mı?

SAP ECC’de Kalmak Ne Anlama Geliyor

Hepimizin farkında olduğu üzere teknoloji, çoğumuzun yetişebileceğinden daha hızlı değişiyor. Dijital dünyanın iş ekosisteminde de sisteminiz bu değişikliklere devamlı adapte olmadığı sürece rekabet avantajı kazanmanız mümkün değil.

Dolayısıyla SAP ECC sistemleriniz hâlâ çalışıyor durumda olsa bile SAP S/4HANA’ya geçişi ertelemek, finansal sonuçları da beraberinde getirecek. Çünkü birkaç yıl içinde desteklenmeyecek ve halihazırda sektörün en iyi uygulamalarını sunmayan bir ERP sisteminde kaldığınız sürece yatırımlara ve yükseltmelere de devam etmek durumunda olacaksınız.

Üstelik, ERP sisteminize daha fazla entegrasyon ekleyerek ve geliştirme yaparak ne kadar uzun süre yatırım yaparsanız, SAP S/4HANA’ya geçişiniz de o kadar karmaşık ve maliyetli hale gelecektir. Zira birkaç yıl içinde SAP’nin tüm Ar-Ge yatırımları S/4HANA’da olacak.

SAP S/4HANA’nın Avantajları

SAP S/4HANA, yapay zekâ, entegre makine öğrenimi ve gelişmiş analitikler dahil yerleşik akıllı teknolojileri içeren, geleceğe hazır bir kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

Gerçek zamanlı işlemenin yanı sıra hızlı ve son derece sadeleştirilmiş bir veri işleme modeli sunan bellek içi (in-memory) veri tabanı SAP HANA üzerinde çalışan SAP S/4HANA, işletmelerin iş süreçlerini akıllı otomasyonla dönüştürüyor. Bu anlamda SAP S/4HANA, işletmelere daha akıllı kararlar ve rekabet avantajı iç̧in önemli fırsatlar sunuyor.

Bu noktada, SAP S/4HANA’nın SAP ECC 6.0 ile karşılaştırıldığında sunduğu avantajlara bir göz atalım:

  • SAP HANA bellek içi veritabanı ile tek bir veri modelinden gerçek zamanlı OLTP ve OLAP işleme
  • Sadeleştirilmiş veri modeli ile kombine edilmiş analizler ve işlemler, mutabakat ve bakım için daha az gereksinim
  • Yeni teknolojiler ve SAP HANA ile desteklenen akıllı süreçler
  • Modern, özelleştirilebilir ve sezgisel SAP Fiori arayüzü
  • Eksiksiz seçim, tutarlı kod satırı, veri modeli ve arayüz ile kurum içi, bulut veya hibrit seçenekleri
  • Bellek içi, kolon yapılı veri tabanı ile %50 daha az veri ayak izi
  • 100 kat daha hızlı raporlama ile esneklik ve çevik karar verme imkanı
  • Bütünleşik Yapay Zeka teknolojisi sayesinde iyileştirilmiş içgörüler ve performans
  • Gerçek zamanlı veri analitiği ile daha iyi tahminler ve daha hızlı kararlar
  • Düzenlenmiş veri görüntüleme ile kullanışsız yığınlar ve indekslerin ortadan

kaldırılması

  • Endüstriye özel iş süreçleri ile rekabet üstünlüğü ve daha iyi iş akışları
  • Tüm cihazlarda tüketici sınıfı kullanıcı deneyimi ile daha az hata
  • Esnek kurulum seçenekleri ile daha hızlı uygulamaya alma ve daha düşük işgücü maliyeti
  • Entegre makine öğrenimi, gelişmiş analizler, ses tanıma özelliğine sahip dijital asistanlar
  • 2040’a kadar destek

Neden SAP S/4HANA?

SAP, yeni nesil akıllı ERP SAP S/4HANA ile sektör liderliğini koruyor. Siz de SAP S/4HANA’ya geçişinizi tamamlayarak:

  • 26 ölçütte kanıtlanmış en iyi uygulamalarla sektöre özgü gereklilikleri yerine getirebilir ve pazarınız geliştikçe yeni iş modellerinin zeminini oluşturabilirsiniz.
  • Yapay zekâ ve robotik süreç otomasyonu ile desteklenen akıllı otomasyon sayesinde iş süreçlerinde devrim yaratabilirsiniz.
  • Gömülü analitik, etkileşimli arayüz ve dijital asistanlar ile daha kısa süre içinde daha iyi kararlar alabilirsiniz.
  • Tutarlı bir veri modeli, kod satırı ve kullanıcı deneyimi çerçevesinde kurum içi, bulut ve hibrit kurulum seçenekleri ile BT hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

SAP S/4HANA Dönüşüm Yaklaşımları

Akıllı ERP çözümü SAP S/4HANA’ya geçiş süreci birçok işletme tarafından maliyetli, karmaşık ve vakit alan bir süreç olarak görülse de artık dönüşüm kaçınılmaz. Zira SAP S/4HANA, işletmenizin geleceğe hazırlanması için size en son teknolojilerden beslenen uçtan uca bir ERP sistemi sunuyor.

Buna karşılık işletmelerin SAP sistemlerinin ve süreç yapılarının olgunluk düzeyleri, stratejik hedefleri, mevcut iş yoğunlukları, ekonomik koşulları, süreçsel ve sistemsel sorunları ve bunlara benzer birçok etken, geçişi ertelemelerine sebep oluyor.

Ancak akıllı ERP SAP S/4HANA’nın tüm gelişmiş yeteneklerinden ve işletmenize sağlayacağı faydalardan hızlıca faydalanmak ve geçişi bir an önce gerçekleştirmek, günümüz iş ekosisteminde kritik öneme sahip. Zira SAP S/4HANA’ya geçen işletmeler iş süreçlerini daha verimli yöneterek daha doğru ve hızlı kararlar alırken, karşılaştıkları zor dönemlere çok önceden hazır olurlar.

Bu noktada SAP S/4HANA dönüşüm yaklaşımları devreye giriyor. Siz de, en başarılı geçiş deneyimini sunan MBIS Springfield dönüşüm yaklaşımı başta olmak üzere, her işletmenin kendi ihtiyaçlarına yönelik ayrı proje uygulama yaklaşımlarından birini seçebilirsiniz:

SAP S/4HANA’ya neden geçmeliyiz?
Mbis Springfield

MBIS Springfield ile Dönüşümü Ertelemeyin

SAP S/4HANA’yı sıfırdan uygulamak zorunda olmadığınız Springfield yaklaşımı, mevcut süreçlerinizde değişiklik yaparak haftalar içinde SAP S/4HANA’ya geçme imkanı sunuyor. Ayrıca Springfield ile geçmişe dönük verilerinizi de koruyarak, teknik olarak S/4HANA’ya geçip, SAP’nin yeni platformunun teknolojik ve işlevsel avantajlarından zaman kaybetmeden yararlanmaya başlayabilir, ayrıca ek süreç̧ ve fonksiyonların geçiş̧ esnasında devreye alınmasını sağlayabilirsiniz.

MBIS Springfield ile artık SAP S/4HANA’ya geçmeyi ertelemenize gerek yok. Süreçlerinizi hızlı ve sorunsuz bir şekilde SAP S/4HANA’ya taşımanız için SAP Türkiye’nin Gold partneri MBIS olarak yardımcı olmaya hazırız.

Arif Arifoğlu
Yazılım Geliştirme Grup Müdürü

ChatGPT ve SAP’deki Potansiyeli

Kuruluşlara rutin görevleri otomatikleştirmekten kişiselleştirilmiş destek ve rehberlik sağlamaya kadar çok...

Devamını Oku
Ali Mert Kırkbudak
MBIS SAP PM Consultant

Önleyici Bakımda Uyum Hesaplama Yöntemleri

Dijital devrim hayatımızın her yönünü dönüştürürken bakım da bir istisna değil....

Devamını Oku
Tuba Yıldırım
Kıdemli Satış Yöneticisi

SAP S/4HANA Cloud Öncelikli Stratejilerle Büyümenizi Hızlandırın

SAP S/4HANA Cloud ile Büyüme ve Başarı Potansiyelini Açığa Çıkarın Bugünün hızla...

Devamını Oku

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz